2017-09-18 12:04:01• hírek • Szatmár.ro

Román nyelvtáborban voltak a Hám János diákjai

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen Kaitar Roxana, Dicső Anikó, és Sas-Marinescu Adriana, valamint Szabó Tamás testnevelő tanár, 2017-ben ismét két alkalommal  szervezték meg Szokondon a már nagyon sikeresnek bizonyult nyelvtábort. Fehér Anna és Baliga Panna VIII. osztályos diákok beszámolója.

A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek újra lehetőségük nyílt játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek hasznosságát figyelembe véve, a kreatív foglalkozások célja az volt, hogy bátran, helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félretéve. A nyár utolsó napjai az iskolára való felkészülés jegyében teltek, melynek megfelelő keretet biztosított a szórakozással és tanulással egybekötött tábor.

A szervezők célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk.

Első nap ebéd után a szervezők ismertették a heti programot. A résztvevő tanulókat három csoportra osztották. A első és a második csoport feladatlapokat kellett megoldjon, míg a harmadik csoportnak, ahova a legidősebbek tartoztak, egy újságot kellett összeállítani a tábor alatt, az ott megélt eseményekről. Ezekre a román foglalkozásokra délelőttönként került sor. A szerdai délelőtt kicsit randhagyóbb volt mint a többi. Három helyett öt csoportra osztva folyt a munka, és mindegyiknek más-más módon kellett feldolgozni ugyanazt a részletet egy román nyelvű műből. Volt akinek egy fogalmazást, egy rajzot, egy posztert, egy dalt vagy éppen egy rövid színdarabot kellett előkészíteni, amelyeket ezek után minden csoport be is mutatott.
 
A délutánokat mindig sporttevékenységek töltötték ki. Volt lehetőség kosarazni, focizni és métázni is, így egy perc sem telt unalmasan. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra odafigyelés még a szabadidőben is.



A tábor fénypontját egyértelműen a csütörtök este jelentette, ugyanis akkor gyűlt össze az összes táborlakó a várva várt tábortűz köré. Aznap kitolták a takorodó időpontját, így igazán ki lehetett élvezni az utolsó szokondi éjszakát. Éneklés, tánc, zenehallgatás és mindenféle szórakozás által lettek emlékezetesek ezek az órák.

Pénteken, az utolsó napon, a legnagyobbakból álló csoport elvégezte az utolsó simításokat az újságon, amit ezek után be is mutattak az összes táborozónak. Reméljük jövőre is megszervezik ezt a tábort, és hasonlóan jó hangulatban valamint eredményesen telik majd. Köszönet a Hám János Líceum szervező tanárainak és vezetőségének, a résztvevőknek és mindenki másnak aki lehetővé tette ezt a felejthetetlen élményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: